Spelregels 8 tegen 8

Aftrap:

De aftrap wordt genomen door één van de teams in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf eigen helft. Bij de
aftrap mag er direct op doel geschoten (en gescoord) worden.

Terugspeelbal: Een terugspeelbal (gespeeld via een voet) mag niet door de keeper worden opgepakt. Wanneer dit wel gedaan wordt, legt
de pupillenscheidsrechter uit dat dit niet is toegestaan. Bij herhaling van de overtreding volgt een indirecte vrije trap op negen meter afstand
van de achterlijn. Een terugspeelbal die niet via de voet gaat (scheen, knie, bovenlichaam en hoofd) mag wel worden opgepakt.

Achterbal: De achterbal wordt vanaf de grond genomen binnen het keepersgebied door de bal te dribbelen, in te passen of in te schieten.
De achterbal kan zowel door de keeper als door een veldspeler worden genomen. De tegenstander staat op minimaal 5meter afstand.

Hoekschop: Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten van het speelveld genomen door de bal in te dribbelen, in te passen of in te schieten. In
alle gevallen kan er direct gescoord worden door de speler die de hoekschop neemt. De tegenstander staat op minimaal 5 meter afstand.

Doelpunt: Na een doelpunt vindt er een aftrap plaats door het team dat een tegendoelpunt heeft gekregen. Beide teams starten vanaf eigen helft.

Uitbal: Bij een uitbal wordt het spel hervat door in te dribbelen. Passen en/of schieten is niet toegestaan. De tegenstander staat
altijd op minimaal 5 meter afstand. Nadat de bal is ingedribbeld kan er worden gescoord door de speler die indribbelt.

Vrije bal: Een vrije bal is altijd direct en mag genomen worden door de bal in te dribbelen, in te passen, of te schieten. De tegenstander staat op minimaal 5 meter afstand.

Overtreding / scoringskans: Bij een overtreding wordt een vrije bal door de tegenpartij genomen. De tegenstander staat op minimaal 5 meter afstand.
Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans binnen het keepersgebied krijgt de aanvallende partij een strafschop.

Afstand: De tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.

Keepersgebied
Markeer het keepersgebied door – ter hoogte van de zijkant van de 16 meter – twee pionnen met een afwijkende kleur te plaatsen. Het keepersgebied geeft aan tot waar de keeper de bal in de handen mag hebben en tot waar de achterbal genomen mag worden.

Buitenspel
De buitenspelregel is niet van toepassing.

Pupillenscheidsrechter
De wedstrijd staat onder leiding van een pupillenscheidsrechter van minimaal 12 jaar. Hij/zij beweegt zich tussen de spelers, fluit wanneer noodzakelijk en legt de spelregels uit.

Balmaat
Er wordt gespeeld met balmaat 5 van 320 gram.

Voor en na wedstrijd
De coach zorgt dat spelers voor en na de wedstrijd contact maken met de tegenstander en pupillenscheidsrechter. Bijvoorbeeld door het geven van een ‘boks’ met de tegenstander.

Strafschop (9 meter)
Tijdens de wedstrijd wordt een strafschop alleen gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans binnen het keepersgebied. Na afloop van de wedstrijd nemen de teams strafschoppen tegen elkaar.

Dispensatie
Er zijn max. 2 dispensatiespelers per team. Combinatie mogelijk:

Gelijke stand in de poule
Wanneer twee of meer ploegen gelijk in punten zijn geëindigd in bied de volgende criteria uitkomst:

Gelijke stand
Staat na een kruisfinale of de finale een gelijke stand op het bord, dan volgt een strafschoppenserie zoals eerder omschreven.

Straftijdregeling
Er is een straftijdregeling 5 minuten van toepassing.

Uit het veld gestuurd
Een speler die door de scheidsrechter uit het veld wordt gestuurd, mag niet meedoen aan de volgende wedstrijd.

Spelerslijst
Voor het begin van elke toernooi geeft een vertegenwoordiger van de school aan het wedstrijdsecretariaat een lijst met daarop
vermeld: voor- en achternaam, geboortedatum, geslacht en wel of geen lid van een voetbalvereniging van de deelnemers. De
spelerslijst dient ondertekend te worden door het schoolhoofd. Deze spelerslijst is ook van toepassing tijdens de districtsfinales
en de landelijke finale. Er mogen dan geen spelers meer aan worden

Leiding: De deelnemende scholen zorgen in de toernooien per deelnemend team voor d aanwezigheid van minimaal een begeleid(st)er.