prijsuitreiker

Met Trots presenteren wij onze prijsuitreiker:

Eerste-Luitenant Kloos
pelotonscommandant bij de Koninklijke Landmacht

Lt Kloos

Op de plaats… Rust!

Hallo allemaal, mijn naam is Kloos en ik ben militair bij de Koninklijke Landmacht. Ik ben gevraagd om op 4 mei de prijzen uit te reiken aan de winnaars van het schoolvoetbaltoernooi. Een mooie eer, want het werk van een militair en een voetbalteam hebben veel overeenkomsten! Daarnaast is voetbal ook een van mijn grote hobby’s.

Als officier geef ik leiding aan een verkenningspeloton van 24 militairen. Verkenners zijn de mannen die gegevens over de vijand verzamelen, zonder zelf gezien te worden. Spannend werk dus! Verkenners doen hun werk in kleine groepjes van 6 man. Net zoals in een voetbalteam is elkaar vertrouwen, op elkaar ingespeeld zijn en doorzettingsvermogen erg belangrijk in ons werk. Alleen door als een team te werken kun je de opdrachten goed uitvoeren. We gaan daarom vaak oefenen in binnen- en buitenland om ons werk tot in de puntjes te beheersen.

Verkenningspeloton

Ik ben in 2009 militair geworden. In Breda heb ik eerst op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) een opleiding tot officier gevolgd. Op deze universiteit volg je een studie waarin je opgeleid wordt tot officier. Daarna volgt een lange Vaktechnische opleiding in Amersfoort (vlakbij!), waarin je wordt opgeleid tot pelotonscommandant bij de Infanterie. De infanterie zijn de gevechtssoldaten die met helikopters of met pantservoertuigen worden ingezet. Het mooie van deze opleiding is dat je leert marcheren, heel veel wapenlessen krijgt, met helikopters vliegt en zelfs gaat parachutespringen!

Verkenningsvoertuig Fennek

Ik ben nog niet op uitzending geweest. Nederland neemt nu deel aan verschillende uitzendingen in onder andere Afghanistan, Irak en Mali. In zulke landen proberen mannen en vrouwen van het Nederlandse leger ervoor te zorgen dat de mensen daar in net zulke veilige omstandigheden kunnen leven als wij in Nederland. Mannen en vrouwen van het Nederlandse leger.

Gevechtsvoertuig CV-90

Wellicht krijgt mijn eenheid in juli te horen dat ze binnenkort naar een van deze landen gaan. Een uitzending is best spannend, maar ik weet dat we goed uitgerust en goed getraind worden voordat we vertrekken. In de toekomst wil ik graag langer bij defensie blijven. Ik vind het hartstikke leuk werk, omdat ik in een professionele organisatie met sportieve collega’s kan werken en daarbij ook nog belangrijk werk doe waarbij ik andere mensen kan helpen.

Foto’s zijn aangeleverd door Luitenant Kloos

45 Pantserinfanteriebataljon