Historie

Geschiedenis schoolvoetbal Leusden/Achterveld

Het schoolvoetbaltoernooi voor Leusden en Achterveld werd voor het eerst georganiseerd in 1973. Gedurende de eerste 3 jaren vond het toernooi plaats op het Kerstens Sportpark in Achterveld. Daarna werd er afwisselend gespeeld in Leusden en Achterveld. Bij het eerste toernooi namen 8 scholen deel met 14 teams, en er werden 25 wedstrijden gespeeld. Het kleine aantal deelnemende scholen werd veroorzaakt doordat verschillende scholen bij zo’n nieuwe organisatie liever eerst even de kat uit de boom wilden kijken.

Prijsuitreiking door Willem van Hanegem (1975)

In 1974, het tweede toernooi, deden ook 5 meisjesteams mee. In de jaren daarna liep het aantal teams snel op. In 1977 speelden er al 44 teams mee, en in 1980 liep het aantal op tot 64 teams. Vanaf 1978, het zesde toernooi, besloot de organisatie om de lengte van het toernooi uit te breiden naar 2 dagen vanwege het grote aantal deelnemende teams. Sinds 1980 kreeg de organisatie, buiten het inschrijfgeld en het advertentiegeld, subsidie van de gemeente. In 1981 was het toernooi uitgegroeid tot 76 deelnemende teams, bestaande uit 54 jongensteams en 22 meisjesteams.

 

Om het onderwijzend personeel, ouders en alle vrijwilligers niet te veel vakantiedagen te laten opofferen, besloot de organisatie vanaf 1987, het vijftiende toernooi, de lengte van het toernooi weer terug te brengen naar één dag. De consequentie van dit besluit was wel dat voortaan alleen nog maar in Leusden gespeeld kon worden, omdat het aantal beschikbare velden in Achterveld niet toereikend zou zijn.

Sinds 1993 worden de wedstrijduitslagen met behulp van de computer ingevoerd, waardoor de einduitslagen sneller en met minder kans op fouten bekend worden. Tevens namen in datzelfde jaar een recordaantal teams aan het toernooi deel, namelijk 82 teams bestaande uit 51 jongensteams en 31 meisjesteams.

1994 bleek voor iedereen een jaar van grote pech te zijn. Een groot aantal velden was niet beschikbaar voor het toernooi, waardoor de organisatie met tegenzin besloot het toernooi voor één keer in te krimpen. Daardoor zouden de jongste twee groepen niet mee kunnen doen. Maar het werd nog erger. Het weer werkte ook niet mee. Door de vele regen werden alle velden afgelast. Gelukkig is dit de enige keer geweest dat het toernooi volledig is afgelast.

In 2017 konden dankzij de vernieuwde website alle competities nu ook online gevolgd worden. Je kon direct live alle uitslagen zien en zien wie er door was. Dit alles kon worden bekeken op het scherm bij het wedstrijdsecretariaat of op je eigen mobiel.

In 2019 zijn de nieuwe KNVB-reglementen ingegaan, waardoor er nu gespeeld wordt op kleinere velden en kleinere teams. Groep 3-6 speelt 6 tegen 6 en groep 7-8 speelt 8 tegen 8. Dit is heel fijn, want hierdoor kunnen alle scholen meedoen en is het makkelijker om teams te vormen.

Vanaf 2020 kreeg iedereen te maken met de coronapandemie, waardoor het toernooi twee jaar niet gespeeld werd. In 2022 maakte het toernooi zijn comeback op de velden van SV Achterveld.