Goede doel ‘Kamp Amersfoort’

Ieder jaar geven we tijdens het schoolvoetbaltoernooi aandacht aan een goed doel. Dit jaar houden we het schoolvoetbaltoernooi op maandag 4 mei. Op 4 mei is de dodenherdenking. In Nederland houden we 2 minuten stilte om 20.00 uur voor de oorlogsslachtoffers. Stichting schoolvoetbal Leusden Achterveld vindt dit belangrijk en willen het hier graag met jullie over hebben. Met in het bijzonder over ‘Kamp Amersfoort’.

Wie herdenken we op 4 mei? De oorlogsslachtoffers van vroeger en nu. Vroeger zoals in de 2e wereld oorlog, was er oorlog in Nederland; Er zijn mensen ondergedoken en gevangen genomen, in ons dorp Leusden zoals wat je nu nog kan bekijken het ‘Kamp Amersfoort’. Het Nu; op dit moment er op de wereld nog steeds gevochten wordt. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, 70 jaar geleden, leven we in Nederland in vrede en vrijheid. Toch is er nog geen dag verstreken zonder dat ergens in de wereld een oorlog woedde. In al die jaren is Nederland bij meer dan vijftig oorlogssituaties en vredesoperaties betrokken geweest.

Iedereen kent zelf wel iemand die vroeger in de oorlog heeft geleefd of die nu op uitzending is geweest in de oorlog. Thuis zal je misschien je oom of buurman iets kunnen vertellen over een uitzending of een opa over de 2e wereldoorlog en op school wordt er over gesproken.

Er zijn ook scholen die een monument hebben geadopteerd.

’t Ronde heeft het in 1985 heeft het monument “Gevangene voor het vuurpeloton”, ook wel “De Stenen Man” genoemd, geadopteerd. Elk jaar leggen de bovenbouwleerlingen rond 4 mei een krans bij het beeld.

De Klimrakker’ heeft het monument aan de Asschatterkade geadopteerd.

De Heerd’ heeft monument de ‘Koedriest’ geadopteerd. Waar de Russische krijgsgevangenen die zich verzetten tegen de Duitse bezettingsmacht zijn begraven.

Meer scholen hebben een monument geadopteerd. Vraag dit maar na bij jou school. Ook zijn er nog monumenten die door scholen geadopteerd kunnen worden. Kijk op de site http://www.4en5mei.nl/ voor meer informatie.

 

 

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Je kan het Nationaal Monument Kamp Amersfoort bezoeken het is op de Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden. Je kan er zelf rond wandelen langs verschillende monumenten en overblijfselen van de 2e wereld oorlog. Ook zijn er video presentaties te bekijken. Je kan deze wandeling ook georganiseerd meelopen met een gids. Die kan je er dan alles over vertellen. Kijk op de website http://www.kampamersfoort.nl/ voor meer informatie.

De geschiedenis van kamp Amersfoort

Op de grens van Amersfoort en Leusden lag in de oorlog het concentratiekamp Amersfoort. Het kamp was in 1939 gebouwd voor Nederlandse militairen. In 1940 werd Nederland bezet en kwamen er Duitse troepen in het kamp.

Zij noemden het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, afgekort “PDA”. Durchgangslager betekent ‘doorgangskamp’. Maar het was gewoon een gevangenis en strafkamp. De gevangenen werden er uitgehongerd en ze moesten er zwaar werk doen.

In de jaren 1941 – 1945 hebben er meer dan 40.000 gevangenen in Kamp Amersfoort gezeten. Zij zaten er om allerlei verschillende redenen. Er waren verzetsmensen bij, geestelijken, joden, gewone criminelen, zwarthandelaren, mensen die onderduikers hadden geholpen, mensen die niet in Duitsland wilden werken, gijzelaars, communisten, Jehova’s getuigen.

Wat is er met deze mensen gebeurd? Ongeveer 20.000 gevangenen zijn tewerkgesteld. Ongeveer 5.000 gevangenen zijn naar Duitsland gevoerd, vaak ook om in werkkampen als straf te werken. Ruim 9.000 mensen zijn na 3 tot 6 maanden vrijgelaten met het bevel te zwijgen over alles wat ze in het kamp hadden meegemaakt. Honderden zijn gevlucht, doodgeschoten, of gestorven van honger en ellende.

Om dat we willen dat dit niet nog een keer gebeurd in Nederland staan we gezamenlijk stilstaan bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid en democratie, menswaardigheid en respect.